کتاب بر خلاف عنوان روی جلد آن که (( روزنامه ی سفر از تبریز تا ماکو )) میباشد ، بخش اول آن که بیست و شش صفحه از شصت صفحه کتاب میباشد به سفر سرزده ایشان از تبریز به کناره های ارس اختصاص یافته. این سفرنامه توسط مهندس مخصوص ناصرالدین شاه بنام علی ابن محمد به رشته تحریر در آمده است . در کتاب علتی را که باعث تغییر مسیر بطرف کناره های ارس شده ، اینگونه شرح میدهد :
" پس از ظهور و بروز حالت حالیه ی مرند و قراسوران و عدم نظم آنجا از نبودن سوار و سرباز سرحد کنار ارس و حمل غله به خارج و بی نظمی آن ، نیز اخبار و اراجیف زیادی شنیده ، خیال را از رفتن به خوی منصرف یافته ، به ملاحظه تقدم اهم بر مهم روانه سمت کنار ارس گشت (ص6)...........
شب را در قریه ذال (زال ) نزدیکی دره دزد (دره دیز ) منزل نموده ، در آنجا وقت ورود شش نفر از سربازان سر حد کنار ارس و جلفا را دیده تعجب کرد که چرا باید در سر خدمت نباشند (ص7) .....
و نیز در باب دزدی راه و صدمه ی سواران قراسواران و تلگرافچیها ، چنین میگفتند
ادامه را حتماً بخوانید ....
ادامه مطلب...
قطران تبریزی مداح تبار گرگریان
در رابطه با اشعار و مدایح قطران تبریزی که مداح شهریاران شدادیان و روادیان که همان از تبار گرگریان می باشند و در قرن پنجم هجری بر ارّان و آذربایجان حاکمیت داشتند و قطران در دورۀ آنها می زیسته چنانکه از عادات و رسومات آن دوره بود اکثر شاعران مداحان و حکام و پادشاهان حاکم بوده اند قطران تبریزی نیز طبق سروده های مکتوب و مندرج در دیوانش اکثر سروده هایش در مدح شدادیان از جمله ابوالحسن علی لشکری و همچنین ابو منصور وهسودان ابن مملان از روادیان که در آذربایجان به مرکزیت نخجوان و تبریز و گنجه حاکمیت داشته اند اشعاری بعنوان مدح سروده است از آن جمله است غزلی مشهور و مفصل در مدح ابو منصور وهسودان که اول غزل با این شعر شروع می شود :
کسی کش دل برد جانان کسی کش جان برد جانان
که جان دارد و دلبر سبک دارد دل و جان آن
که غزلی است در سی و پنج سطر در صفحه 319 کلیات حکیم قطران در سطر بیستم چنین گوید :
پناه گرگر و گرزن ستون تخمه و لشکر
چراغ گوهر و کشور ابومنصور وهسودان
ادامه ....
ادامه مطلب...
حاجی آقای شاپوری در وبلاگ خاطرات خود مینویسد :
بنا به شرح مندرج در کتاب شهریاران گمنام کسروی علاوه از اینکه بنام امیر وهسودان خطبه در منابر خوانده می شد وی را امیر اجل یمین دوله و شرف المله و چشم و چراغ گرگریان می گفته اند در اینجا لازم می داند که به یک موضوع ظریف اشاره شود آن اینکه از فحوای نوشته و نظر و تحلیل مرحومین سید احمد کسروی و محمد علی تربیت چنین مستفاد می شود این دو محقق که با هم ،هم عصر بودند به نظر می رسد رقابت فکری و قلمی و تحلیلی با هم داشتند زیرا مرحوم تربیت با استناد از منابع موثق تاریخی نسبت روادیان و شدادیان و امرای آنها مملان و وهسودان ابن فضلول ابولحسن علی لشکری را به قوم گرگر که از کنار دریای سیاه مسقط الراس اصلی کوچ در حوالی کوبا و آذربایجان و اران پراکنده شده اند می دانند و اصرار علنی ندارند که این طایفه یعنی روادیان و مخصوصاً ابو منصور وهسودان از خود گرگر طرف جنوب رود ارس بوده است فی الجمله نظر می دهند که ایشان ریشه اصلی شان گرگری هستند به طوری که مرحوم کسروی در صفحه 175 کتاب شهریاران گمنام در زیر نوشت همان صفحه به صراحت نظر می دهند و به نظر مرحوم تربیت معترضند که روادیان از اهالی گرگر جنوب رود ارس نبود ه اند مرحوم تربیت یعنی به غلط چنین نظر داده اند حالا بحث را باید روشنتر باز کنیم
ادامه مطلب...
این مطلب از وبلاگ آذربایجان شناسی دوست عزیزمان آقای سجاد حسینی انتخاب شده است . امید که مطالب بیشتری از ایشان در این سایت داشته باشیم
ادامه مطلب...
در اینجا مقاله ای تحقیقی در باب نام و نشان علمدار و گرگر را که حاوی اطلاعات ابتدایی است از کتاب علمدار- گرگر از وبلاگ شهرستان شهرستان جلفا نقل می نماییم.
گرگر:
گرگر (اويکونيم-اورونيم) Gərgər
توپونيمين آذربايجانين آلبان-آران ولايتيندکی قديم قارقار طايفا آدينين قيسمن تحريف اولونموش واريانتنی اؤزونده عکس ائتديردييی ائحتيمال اولونور. ياشاييش منطقه سينه ايسه بو آد واختيله همين طايفا طرفيندن سالينميش و خاراباليغينين سون دؤورلره قدر قالماسی قئيد اولونموش قارقار آدلی مسکنين آدي ايله علاقه دار وئريلميشدير.
هله بيزيم ائرانين بيرينجی عصرينده ائسترابون قارقار طايفاسينين آدينی چکميش و اونلارين شيمالی قافقازدا ياشامالارينی قئيد ائتميشدی. ک. تروييئر 3-نجو عصر ده آلبانيادا قارقار دۆزﯙ آدلی يئرين مؤوجود اولدوغونو گؤسترميش ،س. تويئرئميان ايسه همين دۆزۆن ميل دۆزۆ اولماسی فيکرينی ايرلی سۆرمۆشدۆ. موعين قايناق لاردا قارقار طايفاسينين قديمده قاراباغ دۆزۆنده ده ياشامالاری و بونونلا علاقه دار همين دۆزۆن قارقار اؤلکه سی آدلانماسی فيکری ده قئيد ائديلميشدير.ائرمنی تاريخچيسی موسا خورنی(خورناتسی)يازيرکی، آلبانيادا قارقار آدلی اميرليق واردير.
ادامه مطلب...
ادامه مطلب...
*روزی شتری را دید که زانوهایش بسته شده و هنوز بار سنگینی برروی آن است . گفت به صاحب شتر بگویید خود را برای مواخذه خداوند در روز قیامت آماده کند
*کافری را که در جنگ اسیر شده بود، آزاد کرد زیرا اعتقاد داشت که او مرد خوش اخلاقی است که همواره با عفت رفتار می کند
*مردی بادیه نشین در زمانی که او در مدینه هم پیامبر و هم حاکم بود، به سراغش آمد و یقه او را گرفت که باید خرماهایی که از من قرض گرفته بودی، برگردانی. اصحاب عصبانی شدند و خواستند با آن مرد برخورد کنند. پیامبر برآشفته شد و گفت شماها باید طرف صاحب حق را بگیرید. من برای همین مبعوث شده ام تا هرکسی بتواند حق خود را از حاکم بدون لرزش صدا بگیرد
*گفت اگر در حال کاشتن نهالی بودید و علائم روز قیامت فرا رسید، به کار خود ادامه دهید و نهال را بکارید
*گروهی از اصحاب خود را برای تبلیغ اسلام به منطقه ای دیگر فرستاد. قبل از سفر از او پرسیدند تا چگونه این کار را انجام دهند. گفت تعلیمشان دهید و آسان بگیرید. سه بار از او این را پرسیدند و هر بار جواب همین بود
ادامه مطلب...
شیشه كثرت این طایفه را بشكستیم
این كه گویند فنا هست، غلط میگویند
تا خدا هست در این معركه ما هم
مردم جلفا بار دیگر با آرمانهای انقلاب تجدید میثاق کردند
در گرامیداشت سی ودومین بهار آزادی و یوم ا... 22 بهمن مردم ولایتمدار شهرستان مرزی جلفا با شکوهتر از سال های گذشته به خیابانها آمده و میثاق خود با ولایت و آرمانهای والای انقلاب را تجدید کردند.
در این مراسم که در چهار نقطه شهری و روستایی برگزار شد، مردم شاداب تر از گذشته و با شور و شوق انقلابی حضور یافتند.
در یکی از این راهپیمایی ها که در هادیشهر برگزار شد میادین و خیابانهای شمال و جنوب شهر مملو از جمعیت پیر و جوان و زن و مرد بود.
اجرای ویژه برنامه توسط موتورسواران، ورزشکاران، بسیجیان، و برپایی ایستگاه نقاشی کودکان با موضوع انقلاب از جلوه های این حضور تاریخی مردم در هادیشهر بود.
در این مراسم مردم با سردادن شعار های انقلابی و ضد استکباری، حمایت خود را از قیام مردم مصر اعلام کردند.
این راهپیمایی با اجرای سرود ای وطن توسط دانش آموزان و قرائـت قطعنامه در حمایت از آرمانهای انقلاب و ضرورت محاکمه سران فتنه سال گذشته و سوزاندن پرچم اسرائیل و امریکا ادامه یافت.
فرماندار جلفا در این اجتماع پرشور با تقدیر از حضور بی سابقه مردم شهرستان در راهپیمایی امسال، این حضور را نشانه حمایت و همراهی مردم با نظام دانست.
حسنعلی رنجبر تصریح کرد: حضور گسترده مردم در صحنه ها ، راه پیشرفت نظام را هموارتر نموده و همت خدمتگزاران را در خدمت رسانی به ملت دو چندان می سازد.
وی افزود: اگر امروز شاهد سرافرازی انقالب اسلامی در عرصه بین المللی هستیم، به برکت خون شهداء و ایستادگی ملت و رهبری حکیمانه مقام معظم رهبری است.
وی به پیشرفتهای کشور در زمینه علم و تکنولوژی و نیز فناوریهای فضایی اشاره و این افتخارات را مایه مباهات برای نظام مقدس جمهوری اسلامی بیان کرد.
رنجبر به جریانات سیاسی حاکم در منطق خاورمیانه اشاره و تشریح کرد: ملت عرب و مسلمان منطقه بیدار شده و با تاسی از انقلاب اسلامی ایران راه آزادیخواهی خود را در پیش گرفته اند.
در گرامیداشت یوم ا... 22 بهمن، مردم شهرستان دیشب به پشت بامها و مساجد رفته و فریاد الله اکبر سر دادند.
منبع : خبر جلفا ارسباران